Omdat we je een beeld willen geven van hoe mooi het werk in de glastuinbouw is, welke functies er allemaal mogelijk zijn en welke trots er leeft, lichten we regelmatig verhalen voor je uit. We gingen langs bij het prachtige bedrijf Bredefleur in Luttelgeest en spraken met Harm Beeksma.

Harm is sinds vorig jaar werkzaam als P&O adviseur bij Bredefeur. Bredefleur is een innovatief familiebedrijf dat lelies kweekt in volle grond. Harm maakte de overstap vanuit de dienstensector naar de productiesector. Hij zit daar nu helemaal op z’n plek. Als iemand iets met een frisse blik kan vertellen over het werken in de sector is het Harm wel.

Hoe kwam je hier zo terecht?

Ik was op zoek naar iets anders en ben via via bij de glastuinbouwsector uitgekomen. Ik heb behoorlijk veel geluk gehad. Want zowel de functie als het bedrijf paste precies bij waar ik naar op zoek was. Ik kende het glastuinbouwwereldje niet zo, maar wilde weleens een uitstapje maken. De productiesector sprak me wel altijd al aan.

Hiervoor was ik teammanager bij een klantencontactcenter. Het was heel anders, maar heeft ook overeenkomsten. Ik stuurde grote teams aan en ik was erin gerold. Maar op een gegeven moment dacht ik: ‘Echt gelukkig word ik hier niet.’ Ik vind het leuk om met teams te werken, maar die continue druk om de kosten zo laag mogelijk houden en niet echt met het oog op de ontwikkeling van mensen ging me opbreken. In de facilitaire klantcontactbranche waren de marges zo klein en de scoringsdrang zo groot, dat het uiteindelijk ten koste ging van het menselijk aspect. Je bent wel bezig met de klant zo goed (en snel) mogelijk te bedienen, maar er werd nog vaak vergeten dat de eigen medewerkers perspectief nodig hadden om te kunnen groeien en floreren. Ik voel mij fijn in een omgeving waarin dat laatste juist wel mogelijk is.

Mensen ontwikkelen

Bredefleur is juist een bedrijf dat dit wel kan bieden. Ze zijn enorm aan het groeien. De eigenaren zijn redelijk jong en doen veel zelf. Ze zochten iemand om met ze mee te denken om rust en structuur in het bedrijf en die zich kon richten op het behouden en ontwikkelen van mensen. Dat is precies wat ik zocht! Een bedrijf in ontwikkeling waar ik mee kan denken over de ontwikkeling van mensen. Het is ook alleen maar sterker geworden door de coronacrisis. Het streven naar duurzame arbeidsrelaties is nu belangrijker dan ooit. Met dat uitgangspunt een personeelsbeleid (door-)ontwikkelen geeft mij veel voldoening.

Het bevalt me echt goed, ik blijf!

Wat was jouw beeld van de sector?

Dat deze sector een sector is waar hard gewerkt wordt. En waar mensen dat ook gewend zijn. Waar ze bezig zijn om het product te optimaliseren. Ik zag ze ook al als een sector die daar heel ver in is, heel innovatief. Met machines die qua techniek heel ver ontwikkeld zijn. Maar ik zag het ook wel als een sector waar juist omdat het om productie gaat, veel te winnen valt op personeelsgebied. En daar kom ik dan om de hoek kijken. Eigenlijk klopten al mijn verwachtingen wel.

Wat is je verder opgevallen, nu je hier eenmaal werkt?

De mentaliteit is hier echt dat je de dingen samen doet. Er wordt gewerkt vanaf 6.00 / half 7 ‘s morgens en we stoppen pas als het werk helemaal af is. En daar helpen we elkaar mee. Het is heel fijn om daar onderdeel van te zijn. Dat gevoel is lekker. Dat miste ik in waar in vandaan kwam. Hier begint het hele traject elke dag opnieuw en je klaart de klus samen.

Frisse blik op personeelszaken

Voor mij is het fijn dat ik hier fris binnen kom. Er zit veel in de hoofden van mensen. Ik ben zelf heel gestructureerd en ik wilde dat alles meteen werd vastgelegd op papier. Zo heb ik me gericht op het bijhouden van alle gesprekken: in welk team zit iemand en welke talenten heeft hij / zij? Door het vast te leggen kunnen we betere plannen maken, ze naleven en met ontwikkeling aan de slag. Binnenkort starten we met een HR-systeem waarin alles gebundeld is. Ik heb de tijd om met mensen te spreken, daarvoor ben ik ook aangenomen. Het is ongelofelijk belangrijk dat mensen zich gehoord voelen en bezig zijn met hun ontwikkeling. Om eens te gaan zitten en vragen: Wat vind jij hier eigenlijk van? Dat zorgt uiteindelijk voor minder verloop.

Het is iets dat sowieso nog te weinig gebeurt in deze sector. Het is ook niet zo gek, omdat de productie op nummer 1 staat. Maar daar valt gewoon heel veel te behalen. En ik vind het geweldig dat ik daaraan kan bijdragen. Ik kan me richten op het inwerken van mensen en zorgen dat ze een zachte landing maken. Ik kijk naar hun kwaliteiten en stimuleer ze om cursussen te volgen en zich te ontwikkelen.

Het gehoord worden vinden ze nog belangrijker dan salaris.

Wat heeft je verbaasd in deze sector?

Het is een sector die enorme hoge kwaliteit levert. Het gaat om leren van je fouten en de klus samen klaren. Niet lullen maar poetsen en elkaar enorm helpen. Als je al zo’n enorm niveau aan teelt kan halen en aan ontwikkeling in productie, verwacht je eigenlijk dat de sector ook al verder is op het gebied van ontwikkeling van personeel.  Daar mag deze sector dan ook echt niet in achterblijven. Dat zou gewoon zonde zijn. Ik ben blij dat ze ik er bij Bredefleur in elk geval aan kan bijdragen.

Waarom moeten mensen weten wat het werk in de glastuinbouw inhoudt?

Nou ja, kijk naar mij. Ik denk dat toch een hoop mensen nog denken: De glastuinbouw.. dat is iets voor mensen met groene vingers. Maar in mijn vakgebied is er nog zoveel te behalen. Juist in een andere sector. Je moet juist buiten de gebaande kaders denken. Ook op het gebied van Sales, data, IT en logistiek zijn nog genoeg mensen nodig in deze sector. Mensen hebben vaak hele verrassende dingen te brengen.

Ook vanuit de bedrijven wil ik benadrukken om verder te kijken dan een CV. Zelf heb ik bijvoorbeeld geen P&O achtergrond en op basis van mijn CV zou een glastuinbouwbedrijf mij misschien niet meteen uitnodigen. Maar ik heb zoveel met teams gewerkt en zoveel ervaring met personeel, dat ik uiteindelijk wel precies in huis heb wat ze hier zochten.

In samenwerking met: