Minder praten, meer doen en toch een stukje zorg

Dennis Keus maakte de overstap van de zorgsector naar de glastuinbouw. Sinds januari werkt hij als zelfstandig teeltmedewerker bij Hoogendoorn Plants in Luttelgeest. In zijn functie is hij voornamelijk bezig met het afhandelen van de daghandel en de uitgaande orders. 

Kan je wat vertellen over jouw overstap?  

Al vanaf mijn achttiende werkte ik in de jeugd- en gehandicaptenzorg. Werken in de zorg is mooi. Ik vind het fijn om mensen te helpen. Maar na jaren lang frustreerde mij de continue bezuinigingen in deze sector. Er waren zoveel dingen die ik zag die beter konden op de lange termijn maar het kwam vaak teveel neer op kortetermijnoplossingen. Ik vond dat heel moeilijk. Ik besloot uiteindelijk werk in een totaal andere richting te gaan zoeken. 

En hoe kwam het dan dat je solliciteerde op een baan binnen de glastuinbouw? 

Nou toen ik naar vacatures zat te kijken kwam het voorbij en ineens dacht ik: Dat lijkt mij wel leuk en is totaal wat anders! Ook de sector trok me wel aan.

Wat was jouw beeld van de sector? 

Ik had vooral het idee dat het een sector is waar toekomst in zit, waar mensen bezig zijn met innovatie en het verbeteren van processen. Dat sprak mij wel aan. Verder had ik er eigenlijk niet echt een beeld van en ging ik er open in. Wat mij vooral ook aansprak was dat het gewoon totaal iets anders was dan ik al die jaren had gedaan.

Wat zijn de grootste verschillen? 

In de tuinbouwsector ben je eigenlijk veel zakelijker bezig. Het is minder praten en meer doen. Dat valt mij op. Het werk moet gewoon af zijn aan het eind van de dag en er moet productie worden gedraaid. Je bent bezig met een product en er zijn duidelijke deadlines. De focus ligt dus gewoon totaal ergens anders.

Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik best even moest schakelen. Het is echt een totaal andere manier van werken dan ik gewend was. Het was een ontdekkingsreis. Maar nu ik eenmaal ben omgeschakeld geeft het me echt enorm veel rust en leer ik voor mezelf ook op zoveel verschillende vlakken bij. Ik kan een hoop dingen loslaten en gewoon bezig zijn met het product. Dat geeft echt rust in je hoofd. 

Wat brengt de glastuinbouw jou nog meer? naast rust?

De combinatie van het harde werken en fysiek en praktisch bezig zijn en het zorgen voor een goede kwaliteit van het product dat je aflevert. Daarnaast heb ik altijd wel iets gehad met plantjes trouwens. Maar nooit gedacht dat ik er in mijn werk zoveel mee te maken zou krijgen.

Wat betreft de sector is het een sector die constant in beweging is. En daar hou ik echt van. Ik ben zelf altijd op zoek naar verbetering en hou wel van een beetje onvoorspelbaarheid. Het werk in de sector is ook behoorlijk onvoorspelbaar. Eigenlijk net als in de zorg. En ik ben iemand die snel kan schakelen om de onvoorspelbare problemen op te lossen. Daarnaast wil ik oude structuren graag doorbreken en ontwikkeling doormaken binnen een organisatie. Het is nog een beetje vroeg om te zeggen, maar ik krijg die kans hier wel.

Wat zijn je ambities? 

Ik denk dat ik ook heel goed mensen kan aansturen en ik gericht ben (mede door mijn achtergrond en karakter) op de ontwikkeling van personen. Ik kan daar in de toekomst hopelijk meer in betekenen binnen dit bedrijf. Uiteindelijk ben ik toch weer wat meer op de mensen gericht maar blijft het einddoel wel het product. 

In samenwerking met: