“Eigenlijk ging ik alleen even bij de stand van de Lidl kijken” begint Martijn. “Het was helemaal niet de bedoeling om van baan te veranderen”. Martijn Brongers en Adviseur Arbeidsmarkt Frank van Baarle blikken terug op de banenmarkt die in oktober 2019 bij het ROC Friese Poort in Emmeloord werd georganiseerd. Zij raakten bij de stand van Kasgroeit met elkaar in gesprek. Inmiddels werkt Martijn als Hoofd Arbeid bij Voorn Spray Roses in Luttelgeest.

Banenevent

Frank kan zich het gesprek met Martijn nog goed voor de geest halen. Hij gaf aan dat hij werkzaam was als plaatsvervangend supermarktmanager bij de Lidl in Emmeloord en uit interesse de stand van zijn collega’s kwam bezoeken. Hij was een rondje aan het maken om te kijken wat voor bedrijven en sectoren er nog meer op de beurs stonden. Ik sprak hem aan er ontstond een leuk gesprek. Zijn huidige functie bleek veel raakvlakken te hebben met een leidinggevende functie in de glastuinbouwsector.

Horizon verbreden

“Het gesprek met Frank activeerde iets in mij’ zegt Martijn. ‘Na zestien jaar in de supermarktbranche werkzaam te zijn geweest moest ik mijn horizon misschien maar eens gaan verbreden. Ik besloot een account aan te maken bij Kasgroeit. Al vrij snel ben ik bij een aantal bedrijven op gesprek geweest. De gesprekken waren leerzaam, interessant, en divers. Bij twee bedrijven heb ik meerdere gesprekken gehad en een dag meegelopen. Voorn Spray Roses bleek uiteindelijk de beste match”.

Twijfel

Toen sloeg toch de twijfel toe. ‘Doe ik hier wel verstandig aan?’ dacht de 33-jarige Lemster. Als vader van twee jonge dochters neem je zo’n ingrijpende beslissing niet alleen voor jezelf. Het heeft impact op je hele gezin. “Na de geboorte van onze twee dochters hebben we er bewust voor gekozen dat mijn vrouw zou stoppen met werken. We konden dus nergens op terugvallen en bij de Lidl wist ik wat ik had. Na lang wikken en wegen besloot ik de stap toch niet te maken en heb ik Frank Voorn afgebeld”.

Bleef knagen

“Na een aantal weken begon het toch weer te knagen. Het bleef maar door mijn hoofd spoken. Ik heb het nog een keer met het thuisfront besproken en heb Frank Voorn gebeld met de vraag of de deur nog op een kier stond. Na een gesprek zijn we er met elkaar uitgekomen en eind december 2019 heb ik mijn baan opgezegd bij de Lidl”.

En, bevalt het?

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder. Martijn volgt momenteel de brancheopleiding glastuinbouw. Hoe bevalt het werken in de glastuinbouwsector? “Laat ik voorop stellen dat ik geen spijt heb van mijn keuze. De glastuinbouwsector was voor mij toch een onbekende wereld. Gevoelsmatig zat het achter een soort muur. Ik had geen benul wat er allemaal gebeurt bij deze bedrijven. Bij de Lidl hield ik heel de dag allerlei ballen in de lucht. Ik had het idee dat de processen in de glastuinbouwsector een stuk eenvoudiger zouden zijn en het daardoor snel saai zou kunnen worden. Al snel kwam ik erachter dat dit absoluut niet het geval is. Er komt ontzettend veel kijken bij het opkweken van een roos tot het verwerken ervan tot een eindproduct wat naar de klant kan.

In het begin lag de focus op het eigen maken van de werkzaamheden. Na een half jaar begon alles op zijn plek te vallen. Ik leer veel nieuwe dingen en moet ook hier veel ballen in de lucht zien te houden. Een erg uitdagende en leuke job! De brancheopleiding die ik volg, draagt hier in die zin aan bij dat ik nu meer bagage heb om mijn werk uit te voeren en ik word geactiveerd om naar processen binnen ons bedrijf te kijken. Door kennis te vergaren over zowel de teelt als bedrijfsvoering leer ik veel nieuwe dingen die ik in de toekomst toe kan gaan passen binnen het bedrijf.

Ik vind de korte lijnen binnen onze organisatie prettig. Dat past goed bij mij. Ik heb veel vrijheid in mijn functie. Ik heb wel erg moeten wennen aan het aansturen en coachen van arbeidsmigranten. In Nederland denken wij minder hiërarchisch dan in de landen waar de arbeidsmigranten vandaan komen. Ik merk dat een kort en bondige manier van communiceren beter werkt, maar het voelt voor mij nog wat onwennig. Het is toch wel wezenlijk anders dan het aansturen van personeel in een supermarkt. Inmiddels krijg ik dit steeds meer in de vingers. Een andere fijne bijkomstigheid is dat er door mijn overstap naar de glastuinbouwsector er een betere balans is gekomen in de verhouding werk-privé. Ik heb nu meer tijd voor mijn gezin en dat is prettig want we hebben recent gezinsuitbreiding gekregen!”

In samenwerking met: