‘Het is prettiger om op een opdracht te kunnen reageren dan out of the blue een bedrijf te moeten bellen met de vraag of je daar kunt afstuderen. Je weet dan zeker dat het bedrijf er wat aan heeft’. Ik spreek met Rémon Veijer, vierdejaars student van de opleiding Tuin- en Akkerbouw aan Aeres Hogeschool in Dronten.

Afstudeeropdracht

Rémon heeft zijn afstudeeronderzoek bij AltaNova in Luttelgeest inmiddels afgerond en is nu bezig met het schrijven zijn scriptie. De titel van mijn scriptie wordt: ‘Zijn er mogelijkheden voor biologische schimmelbestrijding in de teelt van kamerbrem tijdens de bewortelingsfase?’ Ik vond de afstudeeropdracht van AltaNova op de website van Kasgroeit. Het ging om een onderzoek gebruik vervangers Fungiciden. Na een telefonisch interview met Frank van Baarle van Kasgroeit werd ik voorgesteld bij AltaNova. De opdracht leek mij erg interessant omdat er steeds meer druk op de chemische bestrijding komt te staan. Een actueel thema dus. Na een gesprek met Harm Hoogendoorn van AltaNova waren we er snel uit.

Veel reacties

Harm haakt in. ‘We hebben behoorlijk wat reacties gehad op de opdracht. Het loont dus alleen daarom al om met een opdracht te werken. Daarnaast weet je ook zeker dat de student het een interessant onderwerp vindt om te onderzoeken. Na onze kennismaking is Rémon in juni van start gegaan. Ik heb mijn verwachtingen uitgesproken en heb hem een beetje op gang geholpen. Rémon ging echter al vrij snel zelfstandig te werk. Hij heeft verschillende leveranciers van biologische bestrijders uitgenodigd hier op de kwekerij. Op basis van de bezoeken heeft een inventarisatie gemaakt van verschillende middelen en dit uitgebreid getest. Daar waar nodig plaatste ik gedurende het onderzoek mijn kanttekeningen. Het prettige van Rémon is dat hij het onderzoek breed kon opzetten en uitgebreid verslag kon doen. Zelf heb je hier de tijd niet voor. Een afstudeerder biedt dan uitkomst. Je moet wel even wat tijd steken in het opstellen van een goede opdracht en het faciliteren van het onderzoek maar uiteindelijk levert het veel op. Middelen die als beste naar voren kwamen waren bij mij niet allemaal bekend. We gaan hier nu verder mee testen in een reguliere teelt’.

Contract

Naast de resultaten uit het onderzoek houdt Harm nog meer over aan de afstudeeropdracht. ‘Rémon komt in het nieuwe jaar bij ons in dienst als teeltmedewerker. De samenwerking beviel van beide kanten dusdanig goed dat we hem binnen het bedrijf gefaseerd gaan opleiden binnen de teelt.

‘AltaNova is een leuk en uitdagend bedrijf’ geeft Rémon aan. ‘Harm kijkt continue naar verbeteringen wat zorgt voor uitdaging. De collega’s zijn gezellig want naast uitdaging is plezier voor mij minstens zo belangrijk’.

En zo heeft de 21-jarige Staphorstenaar door zijn afstudeeropdracht een contract in de wacht weten te slepen bij AltaNova en kan Harm zijn team uitbreiden met jong talent; een win-win situatie!

In samenwerking met: