Deeltijd studeren naast je werk – over de ambities van een nieuwe generatie telers

Zijn post op LinkedIn viel ons op. We hebben het over Niels IJzerman; assistent teeltmedewerker bij kwekerij Baas in Ens.

Wat drijft iemand om naast zijn werk drie opleidingen te volgen? Nieuwsgierig geworden reisden Jolanda Rosloot en Frank van Baarle van Kasgroeit af naar de Noordoostpolder om kennis te maken met Niels en hem te vragen naar zijn motieven.

We spreken Niels op één van de twee locaties van kwekerij Baas in Ens. Op deze locatie staat maar liefst 20 hectare glas. Er worden seizoensplanten geteeld voor de tuin, balkon, of terras. Of, zoals ze dat bij kwekerij Baas noemen, bloeiende blijmakers.

Tuinbouw bleek een schot in de roos

Niels is in 2014 als vakantiekracht bij kwekerij Baas begonnen. School bleek niet echt Niels zijn ding. Niels: “Ik was in die periode zoekende naar wat ik leuk vond. Ik zat op de Havo maar die heb ik niet afgemaakt. De vakantiebaan bij kwekerij Baas bleek een schot in de roos. Ik vond de groei van de plant interessant om te zien. Van kleine stek tot volwaardige plant”. Zijn ouders, die allebei geen agrarische achtergrond hebben, waren blij dat hij eindelijk iets had gevonden waar hij interesse voor had en steunden zijn keuze om een tuinbouw gerelateerde opleiding te gaan volgen.”

Zone College

In 2016 is Niels begonnen met een 3-jarige BBL-opleiding op niveau 3 aan het Zone College in Zwolle. Vier dagen werken en één dag in de week naar school. Deze manier van onderwijs lag hem veel beter. Niels: “Ik kon direct de vertaalslag maken van de theorie op school naar de praktijk. Na deze drie jaar stimuleerde het enthousiaste docententeam van het Zone College mij om door te gaan met niveau 4 wat ik dit jaar heb afgerond”.

Ambities

De ambitieuze 22-jarige Kampenaar heeft zich inmiddels ingeschreven voor de deeltijd HBO-opleiding Tuin- en Akkerbouw aan Aeres Hogeschool in Dronten. Niels: “Ik heb de smaak echt te pakken gekregen en wil alles eruit halen wat erin zit om zo hoog mogelijk te eindigen. Misschien plak ik er ook nog wel een master achteraan!”

Data

In zijn huidige functie ondersteunt Niels de hoofd kweker. Niels: “Binnen Baas hadden mijn collega’s al snel door dat ik alles wat op de computer gedaan moest worden vrij vlot oppikte. Daar krijg ik nu steeds meer verantwoordelijkheden in. Ik heb redelijk veel vrijheid en afwisseling in mijn functie en dat vind ik erg prettig. Mijn collega’s voelen bij binnenkomst van de kas direct wat de planten nodig hebben. Ik heb daar minder feeling voor maar ik ben wel altijd sterk geweest in het analyseren van data. Op dat gebied vul ik mijn collega’s mooi aan.”

Regelmatig is Niels met de iPad in de kas te vinden om het gewas te monitoren en de vangplaten te controleren. Ook het watergeven gebeurt met de computer en alle registratie werkzaamheden rondom de MPS certificatie behoren tot zijn verantwoordelijkheden.

Dat we steeds meer toe gaan naar data gedreven telen en een nieuwe generaties telers lijkt Niels op het lijf geschreven. Niels: “Ik vind de ontwikkelingen hierin interessant. Ik lees artikelen op LinkedIn en de Bloemisterij. De weg die ik ben ingeslagen met het volgen van een opleiding naast mijn werk kan ik iedereen aanraden. Haal het beste uit jezelf want dit betaalt zich altijd terug”.

In samenwerking met: